Pages

H2H Choc&Cakes menerima tempahan coklat, kek, kapkek, muffin dan pelbagai lagi untuk sebarang majlis.

Tempahan dibuka sekitar Sungai Petani, Kulim, Pinang Tunggal, Kepala Batas, Bedong.

Berminat, sila hubungi kami di...

Phone : 0195676761
Email : h2hcnc@gmail.com atau nmohdr@gmail.com

Jika anda memerlukan kanopi untuk majlis anda, sila lawati http://tuankhemah.blogspot.com

Mohd Hidayad bin Abdullah - 0164696936 / 0195490123
Haji Mohd Rejab bin Haji Ahmad - 0134312611

Email : tuankhemah@gmail.com

Search This Blog

Thursday, September 30, 2010

Makan2 kat umah

Td kita dah tgk resepi2 br yg ibu cuba utk makan2 kat umah Sabtu lepas. Ni kita tgk majlisnya pulak.

Walopun penat, bersilat kat dapur dr pagi, tp 500% satisfaction sbb most of dishes...ibu masak sendiri. Selama ni asik angkut makanan luaq ja...x beli...maktok atau atok yg masak. Ibu wat kek ja.

Tp kali ni, ibu buat kek karot walnut, rendang ayam, mee/koteaw kari, hidang dgn ayaq owen....lemang abah beli. Popia goreng atok bawak mai.... ^_^

Tima kasih kepada semua yg hadir ke umah kami yg x seberapa...tp Alhamdulillah cukup untuk kami sekeluarga. ^_^
















Blogger Templates
Blogger Templates

Rendang Ayam

Dah namanya raya lagi kan? Mesti la kurang2 adala lemang. Kali ni, ibu nekad nk buat rendang ayam sendiri....

Jauh ibu amik resepi ni, dr Jopun sinun....tp mmg meletop la....licin liau.....paling satisfied bila tgk abah makan berulang rendang ayam ni.....terasa terawang2 sbb abah jarang nk ulang makan apa yg ibu masak...wa wi ....junior jus.....

Tapi mmg lupa sgt2 nk snap pic rendang ni....huhuhuhu


Rendang Ayam Perak

Bahan-bahan
  • 1 kg ayam, potong ikut suka
  • 400 ml pati santan (dari sebiji kelapa)
  • 3 helai daun kunyit, dihiris halus
  • 1 kiub pati ayam "Maggi" (mat tak letak)
  • 2 camca besar kerisik
  • 3 - 5 camca besar cili kisar (mat ganti dengan 20 biji cili padi) - hana pong! (ibu pun)
  • 2 camca besar rempah kari daging
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 keping asam gelgugor
  • 10 biji bawang merah*
  • 5 ulas bawang putih*
  • 2 inci lengkuas*
  • 4 inci halia*
  • 5 batang serai, dihiris*
  • 1 camca besar ketumbar biji* (ini ja yg ibu x boh...sbb x dak)
  • 1 camca teh jintan manis*
  • 1 camca teh jintan halus*
Cara-cara
  1. Ayam dicuci bersih dan toskan. Kisar semua bahan2 bertanda (*) hingga lumat, jika menggunakan cili padi, kisar sekali dengan bahan tadi. Satukan bahan2 dengan rempah kari dan cili kisar (jika gunakan cili kisar). Kacau rata dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan no 1 hingga harum dan terbit minyak. Masukkan ayam dan masak hingga ayam kecut. Gunakan api sederhana.
  3. Masuk pati santan, asam gelugor dan kerisik. Kacau rata dan masak hingga pekat dan tambah garam, kiub ayam dan gula secukup rasa (mat guna gula melaka- hana pong sama). Tambah hirisan daun kunyit, kacau perlahan hingga mesra.
  4. Masak hingga kering tapi masih lembap dan ayam empuk. Kacau sekali sekala untuk mengelakkan bahagian bawah rendang hangus. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama makanan kegemaran anda.
Blogger Templates
Blogger Templates

Mee kari

Mee kari ni ibu buat sempena makan2 kat umah sabtu lepas. Bukan open house pun, dah alang2 ada yg nk visit...buat la mkn2 sket...

Kita sentiasa berbesar ati menerima tetamu, insya-Allah.

Ibu bkn pandai masak, so apa lagi...godekla tenet...jumpak la resepi ni...makasih kpd otai CMG dengan tiffin birunya. Mi kari ni ibu buat 2 kali sbb x cukup...nasib baik bahan cukup.

First time buat pakai ayam, second round dah pakai daging lak.

Cuma hubby ckp x cukup oedas, ibu derhakakan (pinjam ayat CMG) resepi CMG ni sket...heheheh.
Totalnya, ibu buat 5 kali saiz resepi CMG ni...hehehe....memang sdp...suma org puji.... ^_^

x sempat snap elok2 dlm pinggan...cbuk sgt2...

Bahan-Bahannya:-)
500 g daging (ibu pakai ayam)
2 keping fish cake, dihiris nipis
1 batang lobak merah, didadu
5 batang putih jagung, hiris serong
2 biji kentang, kupas, didadu
2 biji tomato, potong kecil
10 biji tauhu "pok", dipotong dua (x letak)
1 cawan santan pekat (mat guna santan kotak)
3 camca besar rempah kari
1 camca besar cili kisar (ibu letak 3 sudu besar sbb abah ckp x pedas)
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 keping asam gelugor
Garam dan gula seckup rasa

Bahan Kisar :-)
2 biji bawang besar
1 cm lengkuas
1 cm halia
3 ulas bawang putih
3 biji buah keras
1 inci kunyit hidup (atau 1 camca teh serbuk kunyit) - ibu pakai serbuk kunyit sbb lupa soh abah beli
Bahan Tumis :-)
4 biji bawang merah kecil, dihiris
2 biji bawang putih, dihiris
2 tangkai daun kari
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang

Bahan Sampingan :-)
Taugeh, dibuang ekor
Telur rebus, dibelah dua
Hirisan daun sup/daun bawang
Hirisan cili merah/hijau
Bawang goreng
Limau kasturi, dibelah dua
Kerang (yg ni ibu tambah)

Cara membuatnya :-)
  1. Daging dihiris nipis, rebus hingga empuk dan ketepikan. Panaskan 1/2 cawan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga harum. Masukkan cili kisar, masak sekejap dan masukkan bahan2 kisar, serbuk lada hitam dan rempah kari. Masak hingga terbit minyak, gunakan api perlahan.
  2. Masukkan daging, hirisan fish cake, kentang, lobak merah dan putih jagung gaul rata dan tuang air rebusannya. Bila kentang hampir lembut, masukkan belahan tomato, tauhu pok dan asam gelugor. Biar mendidih.
  3. Perlahankan api dan tuang santan pekat, kacau hingga rata dan tambah garam serta gula secukup rasa. Biar mendidih 2 - 3 minit dan sesuaikan rasa. Jika ok boleh matikan api.
  4. PENYEDIAAN MEE KARI :- Mee kuning dicuci dan celur 30 saat, angkat dan toskan. Ambil mee kuning dan isi dalam bekas sesuai, cedok kuah serta isi2nya ke atas mee tadi. Tabur taugeh, hirisan daun sup/daun bawang, bawang goreng dan cili hijau/merah. Hias dengan telur rebus dan limau kasturi sebelum dihidang kan.....dan boleh lah dimakan ramai2.....hmmmm....

Blogger Templates
Blogger Templates

Kapkek utk Adib

Kapkek untuk Adib, tp bukan Adib director ibu tau. Adib ni anak menakan Murni yg order kek princess smlm. Theme dia, nk rumput, bola dan tulis nama Adib. Simple. Untuk cukupkan bajet...ibu x le buat kapkek saize M mcm slalu, tp kapkek size S ja....tu pun terlebih sudah bajetnya...x pa...kira halal la yg mana terlebih terkurang. ^_^




Blogger Templates
Blogger Templates

Wednesday, September 29, 2010

Happy Birthday Farisha Najla

Order drp member 1 kilang ibu. Ni second time Murni order, tp x pernah jumpak muka lagi. Hari tu Murni emergency leave, so kek dia kirim kat kwn dia Nadzirah. Murni nk kek Princess 2 tingkat (ada platform) with certain budget sebab dia nk buat kapkek sama utk anak menakan dia.

So next time kita publish n3 utk kapkek pulak na. Kali ni kita ushar princee kek dulu.

To Lilttle Farisha...Happy Birthday....semoga jadi anak yg baik dan solehah tau. Mama dah tunaikan hajat Farisha nk kek Princee. Marble blueberry kek. Mulanya Murni nk kek sponge tp kalo kek sponge nk buat platform takut reban ja...

Murni mai amik kat umah, dan penuh hati2 bawak balik...takut reban....

TQVM ya Murni, ^_^










Blogger Templates
Blogger Templates

Tuesday, September 28, 2010

Mini Kapkek untuk makan2

Second order drp opismet ibu, Nazirah untuk anak2nya....

Mini kapkek blueberry + stroberi + coklat.....yummy....




packaging rasmi utk kapkek/muffin....heheheh ^_^

Blogger Templates
Blogger Templates

Monday, September 27, 2010

Happy Birthday Nurul Sayang

Kapkek ni kawan Acu yg order utk classmate depa, so nk bwk pi skolah la. Masalahnya...xkan nk bawak naik bas sekolah...mau hancoq kapkek ibu....heheh

Acu mana reti bukak mulut depan wawan...sudahnya...ibu gak la kena bgtau wawan...hehehe...tp no problemo wawan sporting...sbb tu ibu cayang wawan walopun suma org takut dgn wawan. Garang2 wawan...wawan tetap besh...xkan wawan nk marah kalo x dak sbb kan? apa da....

Any way, thanks tau Acu. Marketing buat bagus2...nnt ibu bg komisen....(kali ni Acu amik komisen lebey... dia ckp first time...ceh...hahahaha).

Lega dgr eza...suka sgt. First time tgk design yg eza bg, ibu dah tau dr mana dia amik...dr Kak Rani Changlun. Mintak halal ya kak Rani...ibu adalah modify sket2 design tu...takut....kastemer nk sebijik sejebon mcm tu...kaler2 suma....hhuhuhu....takut nih.

Eza cakap, tahun lepas kapkek tu mmg dia tempah dgn kak Rani melalui kakak dia. Thn ni saja nk cuba yg lain lak....anyway... thanks sesgt ya....







Blogger Templates
Blogger Templates

Sunday, September 26, 2010

Selamat Bertunang Anis&Faizy

Ni baru kek tunang Anis dan Faizy. CMC. Anis mai amik kat umah. This is fifth order ibu totally from internet. Alhamdulillah.







Anis request bunga kaler merah dan tulisan kaler pink. TQVM, ya Anis. Kalo puas hati...mana tau...boleh order untuk kenduri pulak kan? hehehe....
Blogger Templates
Blogger Templates

Upin Ipin

Kek Upin Ipin ni order drp Anis as side order utk untuk kek hantaran tunangnya. Kek tunang kita tgk sok na...

Anis cakap, kalo x order kek ni,...takut kek tunang dia jd sasaran bebudak....hehehe...mmg slalu ibu dgr kes mcm tu.
Anyway, Anis nk Transformer atau Upin Ipin. Tp merata ibu cari...nasib ibu kurang baik...suma kedai transformer abes. So ibu boh Upin Ipin la no....layan....

CMC with edible image, 6 inch




Blogger Templates
Blogger Templates

Google+ Followers

Followers