Pages

H2H Choc&Cakes menerima tempahan coklat, kek, kapkek, muffin dan pelbagai lagi untuk sebarang majlis.

Tempahan dibuka sekitar Sungai Petani, Kulim, Pinang Tunggal, Kepala Batas, Bedong.

Berminat, sila hubungi kami di...

Phone : 0195676761
Email : h2hcnc@gmail.com atau nmohdr@gmail.com

Jika anda memerlukan kanopi untuk majlis anda, sila lawati http://tuankhemah.blogspot.com

Mohd Hidayad bin Abdullah - 0164696936 / 0195490123
Haji Mohd Rejab bin Haji Ahmad - 0134312611

Email : tuankhemah@gmail.com

Search This Blog

Saturday, January 30, 2010

Kek Coklat Moist dan Muffin Pisang Choc Chips

Kek ni ordered by my dear friend, Yazlynn. Ibu malu alah jugak nk wat untuk Acik Yazlynn sbb dia pun sgt pandai buat kek. Ibu sgt suka mkn ciskek acik Yazlynn.

Since Acik Yazlynn resign dan work in KL, ibu x pernah jumpak dia lagi. Tp dgn imej baru dia, ibu rasa mkn syg dgn Acik Yazlynn. Doa ibu, Acik Yazlynn akan teruskan penghijrahannya. Rasa cm nk peluk dia bila jumpak dia nanti

CMC kecik utk Acik Yazlynn

1 set muffin pisang dan choc chips
1 set - 20 bijik (RM16)

Siap packing

Thursday, January 28, 2010

Kek coklat moist, kek dayang senandung dan kek karot+walnut

Rasanya inilah projek terbyk yg pernah ibu buat dlm weekdays.

3kg kek choc moist ordered by Cax untuk birthday celebration kat Hosp Kepala Batas dan kek karot walnut untuk mkn sendiri katanya.

Kek choc moist ni saiznya 10". Walopun saiznya x berapa besar...tp ianya sgt moist. Comel dak? heheheh... xdak org puji...kenala puji diri sendiri buat semangat...hehehe


Dah siap packing

Kek dayang senandung untuk team Matrix NA dan Aspect kat opis ibu untuk besday celebration


Kek karot walnut untuk Cax buat mkn2 sendiri ja katanya. Walopun kecik comey ja saiznya tp beratnya about 1kg tau...sgt moist dan sgt mewah.

Kek ni jugak kek karot waknut, tp ibu buat mkn2 ja...sbb dah beberapa kali buat ibu mmg x dan mkn....

Cantiklak ibu tgk bila ada stroberi kat atas tu


Alhamdulillah...selesai...

Birthday kek, Kek Pisang dan Muffin Pisang Choc Chips

Order of the day (Jan 25 2010)....hehehe

Alhamdulillah...rezeki ibu agak murah dlm baking ni rupanya. Hari ahad br ni, ibu agak sibuk baking.

Kek pisang untuk Acik wani, kek coklat untuk Besday toksu loji dan muffin pisang untuk Acik gad kat Celestica nih....




Tp ibu wajib akui....ibu mmg masih sgt lemah dlm bab2 deco2 kek nih...insya-Allah ibu akan improve dr hari ke hari dan ibu juga akan cuba lapangkan masa untuk ke kelas...insya-Allah.

Moga Allah mempermudahkan semua urusan.

Kek Pisang

Kek pisang ordered by Acik As dan Acik Eila. Ramai peminat rumahnya kek pisang ibu nie...
Nanti ibu taip masuk resepinya ja....tp kalo nk order pun boleh...hehehe...insya-Allah xnyesal.


Resepi kek pisang ni pun ibu amik dr buku Delicious Cakes by Amy Heng.

Ingredients :

A

  • 5 eggs
  • 15g ovalette
  • 230g caster sugar

B. Mixed together

  • 170ml
  • 230g corn flour
  • 1 tsp double-action baking powder

C. Mixed together

  • 250g ripen pisang berangan (mashed)
  • 60g ovaporated milk
  • 1tsp baking soda
  • 1tsp banana essence

Utensil needed

  • 2X9" rectangular tin

Methods:

  1. Line and grease 2x9" rectangular tin. Preheat oven at 180C.
  2. In a mixing bowl, whisk at hight speed Ingr.A until light and fluffy.
  3. Gradually add ingdr B beat at low speed. Lastly, add in Ingdr C.
  4. Pour no 3, into prepared tin and bake for 55-60minutes. Cool cake well.

American Choc Cake

Happy Belated Birthday my dear friend, Aida. Tahun ni Acik Aida genap 30thn. Number just an indicator...hehehe...

Kek ni ibu buat special untuk Acik Aida. She's my best friend since I worked here, more than 6 years ago.

All the best and live happily ever after...



Resepi dr buku Delicious Cakes from Amy Heng
Ingredients:
  • 250g butter
  • 370g soft brown sugar
  • 1 tsp vanilla essence
  • 4 eggs (grade A, lightly beaten)
  • 320g plain flour*
  • 1 tsp baking powder*
  • 1 tsp baking soda*
  • 100g cocoa powder (dissolved in 280ml hot water)
Sieve all ingredients mark with *
Chocolate filling
  • 300ml UHT whipping cream
  • 600g cooking chocolate (chopped) -(heat cream in a double boiler until hot. Add in chocolate and stir until smooth. Cool until chocolate has thickened before usage)
Topping
  • 50g white chocolate (melted, add in 1 tsp shortening)
Utensil needed
  • 1 piping bag
  • 10" round cake tin
  • greaseproof paper
Method:
  1. Line and grease a 10" round baking tin. Preheat oven at 170C
  2. In a electric mixer, beat butter, sugar and essence until light and fluffy. Gradually add in eggs until well-mixed.
  3. Add in sieved ingredients alternate with cocoa mixture on low speed.
  4. Pour into prepared tin and bake for 1 hour. Cool cake and slice cake into 3 layers horizontally.
  5. Spread one layer with half of chocloate filling and top with anothe layer. Spread the remaining chocolate filling and top with the last layer of cake.
  6. Pour warm chocolate topping and tilt cake around to coat and let the axcess flow down the sides.
  7. Place melted white chocolate in a piping bag and pipe a few circles on surface of the cake. Use skewer to create feathery effects



Kek ni ibu dah dpt order dr Acik Ilah utk anniversary dia yg ke2 Feb 9 nih... heheheh
Resepi? Nanti ibu taip masuk...sbb nk kena taip sebijik2 dr buku....

Choc bear - Nutty Praline


Choc bear ni ibu buat single packaging. Kaler2 mcm ni, coklat compound...sekali packaging RM1.50/each.

Tp kalo couverture, RM1.70. But of course no color like this. Only compound can be coloured. Tp bg ibu, compound pun dah sedap kalo buat nutty praline.

Single packaging

Banana and choc chips muffin untuk Pak cik Mutalib dan Aida

Kali ni Pakcik Mutalib plak order dgn ibu. Muffin ni ibu pernah buat utk Uncle Jamil sblm ni.

Untuk Pakcik Mutalib

pandangan sisi
4 bj utk Acik Aida

Pandangan sisi


Single packaging...mana la nk tau...kalo ada yg nk buat door gift

Kelas Coklat

Finally, ibu dapat pi kelas belajar buat coklat. Best main coklat...susah jugak rupanya nk buat coklat ni. Patut la mahai nk beli...dah buat br tau...

Tp mmg syok kak Inasaly ajaq. x nyesal pi. Selain acik Aida, ada gak org tikam batu join... namanya Acik Nurul...tokei cookies.









Cikgu ibu...

Acik aida pulun siapkan coklat

Acik Nurul

Siap utk bwk blk




Portion ibu...

Ibu dah boleh start amik order chocolate....hehehe...
Order open for mkn2, door gift, hantaran....

Plain Vanilla Muffin

Muffin vanilla ni ibu buat sebagai gu dgn kek marble mocha. Ibu buat comel2 ja...hehehhe....
Seeeedaaaapppp....

Resepi? Boleh....ibu kopi dr umah CMG....hehehhe....

BAHAN-BAHANNYA :-)
250 g mentega
3 biji telur gred A
1 1/2 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
3/4 cawan gula halus
1/2 cawan susu segar (mat guna susu cair)
1/2 camca besar esen vanilla
Kepingan badam*
Strawberry jem*(*optional)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C. Atur paper cup dalam tin muffin atau gunakan muffin cup jenis keras. Putar mentega dengan gula hingga putih, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang.
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu, hingga habis. Masukkan esen vanilla dan kacau rata. Sudukan 3/4 penuh dalam paper cup atau muffin cup tadi. Tabur badam dan bakar 25 minit atau hingga kuning keemasan.
  3. UNTUK STRAWBERRY MUFFIN :- Sudukan 1/2 camca teh strawberry jem (kalau dapat jem yang kurang gula), taburkan badan keping dan bakar hingga masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidang....

Kek Marble Mocha

Kek Marble Mocha yang saja ibu buat untuk makan2 kat kg sempena besday Sultan Kedah hari tu. Sempat snap pic sblm ptg ja...lps potong...langsung x dan nk snap. Rasa pun sempat sepotong ja. Mmg laku abes la...bkn nk puji diri...tp resepi yg ibu cilok dr dapoq Acik Rinnchan ni mmg marbeles la...

Ibu kopipes ja...heheheh


Bahan A
250 gm butter, Rinn guna marjerin
210 gm gula kastor
5 biji telur ayam
50 ml susu segar

Bahan B (Ayak bersama)
240 gm tepung gandum, Rinn guna tepung kek Nona
1 sudu teh baking powder

1 camca teh mocha paste
1 camca teh nescafe

Cara-cara :
1. Pukul majerin dan gula hingga betul-betul kembang.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan diikuti dengan esen vanilla.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu.
4. Teruskan memukul adunan dengan perlahan untuk seketika sehingga benar-benar sebati.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian yang dimasukkan ke dalam bekas berasingan.
6. Satu bahagian ditambah dengan mocha paste dan nescafe. Satu bahagian lagi biarkan warna asal.
7. Alas loyang dengan grease proof paper dan sapu sedikit marjerin di sekeliling dinding dalam loyang.
8. Sudukan adunan selapis demi selapis hingga habis.
9. Bakar adunan selama 45 - 50 minit dengan suhu 175 darj cel.

Sunday, January 24, 2010

Kek Pandan Marble

Kek comel ni ibu buat masa nk pi T'ganu 2 minggu lepas. Sat ja masa berlalu...pejam celik pejam celik dah 2 minggu.

Lambat upload pasai kat opis la ni suma benda ken ablock....nk upload kat umah memanjang ja sibuk. Dah namanya career woman...adat ah tu dan alhamdulillah rezeki ibu dlm order2 ni agak murah di awal tahun 2010.

Sbg orang baru...ibu sgt suka hati dgn keadaan la.

Kek Marble Pandan Coklat ni ibu cilok dr dapoq CMG. Mmg besh gilar....lembut gebu dan sedap. Dan yang pasti...kek ni abes dlm masa x sampai setengah jam...hahahaha


Bahan2nya :
  • 4 biji telur gred A
  • 100g gula
  • 1 tbsp ovalette
  • 25ml pati santan (tp ibu ikut CMG guna susu segar)
  • 50g minyak jagung*
  • 1/2 tsp garam halus*
  • 1/2 tsp baking powder* (* digaul dan diayak)
  • 1 tsp pandan paste
  • 1 tsp serbuk koko
  • 1/2 tsp esen vanilla (ikut CMG tambah)
  • 1 tsp coklat emulco (ikut CMG letak)

Cara2nya :

  1. Putar gula & ovallate hingga rata. Masukkan telur dan putar pd kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat (spt adunan bahulu)
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung sikit demi sikit. Gaul rata. Tuang minyak jagung dan pati santan. Gaul hingga sebati.
  3. Adunan dibahagi 2, 1 bhg campurkan dgn esen vanilla, serbuk koko dan coklat emulco, gaul rata. dan 1 bhg dicampur dgn pandan paste. Gaul rata.
  4. Masukkan adunan koko dan pandan secara berselang seli ke dlm tin kek yg telah dilenser dgn mentega dan dasarnya dialas dgn kertas myk. Kemudian buat beberapa pusingan dgn menggunakan chopstick.
  5. Bakar dlm oven yg telah dipansakan pd suhu 180C selama 30 minit, bergtg pd oevn masing2. Sejukkan kek sblm dihidang.


Wednesday, January 20, 2010

Choc Chips muffin with Almond flake

Ni second dr Acik Ros untuk pot luck kat opis sempena exchange gift 2010. Acik Ros nk Choc chips muffin dan ibu tambah almond flake bg lagi sedap...heheheh.

Kali ni acik Rosnah temah 30 bijik jugak...tima kasih ye kak...nanti boleh la order lagi dgn ibu. Insya-Allah...


Pandangan sisi

Tempting dak muffin ibu? Moist ni tau

Ni lak siap packing untuk Acik wanie
Sian Acik wanie...order 10 bijik tp dpt 6 bijik ja....sowi ya...ibu silap bajet
Jgn serik na order dgn ibu
Siap utk delivery
note : resepi ada dlm entry sblm2 ni ya...

Google+ Followers

Followers