Pages

H2H Choc&Cakes menerima tempahan coklat, kek, kapkek, muffin dan pelbagai lagi untuk sebarang majlis.

Tempahan dibuka sekitar Sungai Petani, Kulim, Pinang Tunggal, Kepala Batas, Bedong.

Berminat, sila hubungi kami di...

Phone : 0195676761
Email : h2hcnc@gmail.com atau nmohdr@gmail.com

Jika anda memerlukan kanopi untuk majlis anda, sila lawati http://tuankhemah.blogspot.com

Mohd Hidayad bin Abdullah - 0164696936 / 0195490123
Haji Mohd Rejab bin Haji Ahmad - 0134312611

Email : tuankhemah@gmail.com

Search This Blog

Friday, December 11, 2009

Skon Enak Berperisa

Khamis lepas ibu bangun sgt awai...koi 5 dah jaga dan rasa sangat segar. So ibu mmg x mau sambung tidoq lagi...sbb takut hanyut. Ibu dok pk...nk buat apa untuk sarapan...so surf kat dekat dapoq org pagi2 buta.

Last sekali, ibu decide untuk try skon ni a.k.a pancake berlauk bak kata Acik Ummi kat Kuantan nu.

Ibu bawak buat bekal pi kerja, kengkawan mmg balun abes la skon ni. Mudah ja...cuma ibu yg x terer masak skon ni...so ada la relai2 dan hangit2 sket...hehehe...

Insya-Allah ibu akan buat lagi lain kali.

Acik Ummi, ibu kopipes lagi ya...


Bahan A:-

  • 150 gm tepung naik sendiri
  • 25 gm bijirin nestum2 (ibu pakai 28g, nestum instant honey)
  • camca teh serbuk pati ayam maggi

Bahan B:-

  • 100 gm daging ayam yg dikisar
  • 25 gm lobak merah disagat halus ( ibu make it 30g sbb x dak kucai)
  • 25 gm kucai,dpotong sepanjang 1 cm (*ummi ganti daun sup)
  • 25gm cendawan butang dihiris (ni ibu tambah jadi 40g)
  • 1 labu kecil bawang besar diiris
  • 4 camca besar jagung manis berkrim
  • 1 cawan susu rendah lemak NESTLE (ibu pakai susu Dutch Lady Low Fat)
  • sos cili maggi (sos cili HPA)

Cara-Cara:-

  1. Gaul ramuan A dalam mangkuk hingga sebati.
  2. Masukkan ramuan B dalam susu NESTLE dan kacau perlahan-lahan. Gaul sehingga menjadi adunan pekat.
  3. Panaskan kuali tidak melekat dan masukkan 1 camca besar adunan tersebut (*lenserkan sedikit minyak dan Ummi letak 3 camca besar adunan).
  4. Masak atas api sederhana sehingga gelembung diatas permukaannya pecah.
  5. Terbalikkan dan masak bahagianyang sebelah lagi.
  6. Hidang panas dengan sos cili jika mahu. (recommended)
    Rupanya kureng cantik kan? Yg penting rasanya...heheheh

No comments:

Post a Comment

Google+ Followers

Followers