Pages

H2H Choc&Cakes menerima tempahan coklat, kek, kapkek, muffin dan pelbagai lagi untuk sebarang majlis.

Tempahan dibuka sekitar Sungai Petani, Kulim, Pinang Tunggal, Kepala Batas, Bedong.

Berminat, sila hubungi kami di...

Phone : 0195676761
Email : h2hcnc@gmail.com atau nmohdr@gmail.com

Jika anda memerlukan kanopi untuk majlis anda, sila lawati http://tuankhemah.blogspot.com

Mohd Hidayad bin Abdullah - 0164696936 / 0195490123
Haji Mohd Rejab bin Haji Ahmad - 0134312611

Email : tuankhemah@gmail.com

Search This Blog

Tuesday, December 22, 2009

Muffin Kopi Coklat Cip dan Muffin Coklat Chip dengan Almond Flake

Ni 2 lagi muffin yg ibu buat untuk bekal maktok dgn wawan, resepi yg ibu cilok dr dapur Acik Hanieliza. Resepi yg sama, cuma 1 lagi muffin ibu tukar jenis susu ja...heheheh
Ibu rasa acik Hanieliza x marah ibu boh resepi kat sini, sbb dia suka share resepi dgn org kan...kan...kan...
MUFFIN KOPI COKLAT CIP
Bahan A
  • 350 g tepung gandum
  • 3 s/k baking powder
  • 1/2 s/k garam
  • 200 gm gula perang
Bahan B
  • 150 ml minyak jagung
  • 250 ml susu kopi..[akak gunakan dutch lady]
  • 1 s/k nescafe
  • 1 biji telur [dipukul sedikit]
  • 1 s/k esen vanilla
  • coklat cip secukupnya (ibu pakai 1 cawan)
  • kertas muffin
Cara
1. Panaskan oven pada suhu 180'C [api atas bawah] selama 15 minit.
2. Ayakkan tepung gandum dan baking powder.
3. Gaul rata semua bahan A dalam mangkuk.
4. Masukkan semua bahan B dalam mangkuk bahan A dan kacau rata gunakan senduk kayu.
5. Alaskan kertas muffin dalam muffin tray atau muffin/pie mould.
6. Masukkan adunan dalam kertas muffin dan hiaskan coklat cip secukupnya.
7. Bakar selama 20 minit.
8. Sejukkan dan boleh dihidangkan.

MUFFIN COKLAT CIP DENGAN BADAM
Bahan A
  • 350 g tepung gandum
  • 3 s/k baking powder
  • 1/2 s/k garam200 gm gula perang (ibu ganti dgn gula kastor)
Bahan B
  • 150 ml minyak jagung
  • 250 ml susu putih (ibu guna susu dutch lady Fresh)
  • 1 biji telur [dipukul sedikit]
  • 1 s/k esen vanilla
  • coklat cip secukupnya (ibu letak 1 cawan)
  • kertas muffin
  • Almond flake untuk tabur.
Cara
1. Panaskan oven pada suhu 180'C [api atas bawah] selama 15 minit.
2. Ayakkan tepung gandum dan baking powder.
3. Gaul rata semua bahan A dalam mangkuk.
4. Masukkan semua bahan B dalam mangkuk bahan A dan kacau rata gunakan senduk kayu.
5. Alaskan kertas muffin dalam muffin tray atau muffin/pie mould.
6. Masukkan adunan dalam kertas muffin dan hiaskan coklat cip secukupnya.
7. Bakar selama 20 minit.
8. Sejukkan dan boleh dihidangkan.

Gebu kan nampak muffin ibu...anak suka sgtkan almond tu?

No comments:

Post a Comment

Google+ Followers

Followers