Pages

H2H Choc&Cakes menerima tempahan coklat, kek, kapkek, muffin dan pelbagai lagi untuk sebarang majlis.

Tempahan dibuka sekitar Sungai Petani, Kulim, Pinang Tunggal, Kepala Batas, Bedong.

Berminat, sila hubungi kami di...

Phone : 0195676761
Email : h2hcnc@gmail.com atau nmohdr@gmail.com

Jika anda memerlukan kanopi untuk majlis anda, sila lawati http://tuankhemah.blogspot.com

Mohd Hidayad bin Abdullah - 0164696936 / 0195490123
Haji Mohd Rejab bin Haji Ahmad - 0134312611

Email : tuankhemah@gmail.com

Search This Blog

Thursday, December 24, 2009

Ayam Masak Merah

Hari ni maktok dan wawan akan balik dr Indon. Ibu excited sgt nk tunggu depa balik. Mmg ibu duduk x senang bila maktok dengan wawan jalan2 jauh2 x bwk ibu...huhuhuhu...x syok la x le contact cam biasa...harap maktok dengan wawan kol ja...ibu x le kol...x dapat...huhuhu

Lepas bwk Acu amik result PMR, ibu balik umah maktok wawan. Br ja nk online, pakcik gaduh lapaq. So ibu suruh la dia selongkaq esbox maktok. Yg lain suma beku, ayam je la harapan kami.

Ibu nk masak apa lak? Sudahnya ibu dpt ide nk masak ayam masak merah resepi Chef Hanieliza. Mmg ibu ada beli buku Ayam ni. Tp dah dok umah maktok wawan mmg la x dak buku. Sib baik ada acik ummi. Apa lagi...kopipes je la...wakakakaka...

Pakcik cakap...sedaaaaaaaaaaap...


Bahan A:-

  • 1 ekor ayam
  • 1 labu bwang besar (dipotong gelang)
  • 2 sudu besar sos tomato
  • minyak masak
  • garam dan gula secukup rasa
  • serbuk kunyit

Bahan B (dikisar):-

  • 15 tangkai cili kering
  • 3 cm halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 2 batang serai
  • 4 biji tomato

Cara Memasak:-

  1. Ayam dipotong kecil dan dibersihkan. Kemudian gaulkan dengan kunyit dan garam.
  2. Gorengkan hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan bahan yang dikisar hingga garing dan naik minyak.
  4. Masukkan ayam tadi, bawang besar, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
  5. Gaulkan ayam dengan bahan lada hingga rata.
  6. Hidangkan.

*Tips Chef Hanieliza - bagi mengatasi masalah pedih mata ketika mengupas bawang, simpan bawang yang hendak dikupas di dalam peti sejuk selama beberapa jam sebelum digunakan. Bawang juga lebih mudah dan cepat dipotong selepas dikeluarkan dari peti sejuk.


Sayur kobis dengan karot ni mmg feveret ibu, sedap ni yg paling mudah...hehehe...

No comments:

Post a Comment

Google+ Followers

Followers