Pages

H2H Choc&Cakes menerima tempahan coklat, kek, kapkek, muffin dan pelbagai lagi untuk sebarang majlis.

Tempahan dibuka sekitar Sungai Petani, Kulim, Pinang Tunggal, Kepala Batas, Bedong.

Berminat, sila hubungi kami di...

Phone : 0195676761
Email : h2hcnc@gmail.com atau nmohdr@gmail.com

Jika anda memerlukan kanopi untuk majlis anda, sila lawati http://tuankhemah.blogspot.com

Mohd Hidayad bin Abdullah - 0164696936 / 0195490123
Haji Mohd Rejab bin Haji Ahmad - 0134312611

Email : tuankhemah@gmail.com

Search This Blog

Saturday, December 5, 2009

APAM JAGUNG KUKUS

Asik buat muffin ja kebelangan ni, ibu tukaq buat apam lak. Ibu cilok resepi ni dari FP Acik Rinnchan.

x rugi ibu cuba, mudah dan sedap. yg penting boliau...hehehehe...


Gebukan?
APAM JAGUNG KUKUS
Bahan-bahan:
  • 120gm mentega
  • 70gm gula caster
  • 2 butir telur
  • 120ml susu segar atau susu cair
  • 100gm krim jagung
  • 225gm tepung naik sendiri
  • Kismis hitam utk hiasan

Cara-cara:

1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Gunakan mixer dgn kelajuan tinggi.

2. Masukkan telur sebutir demi sebutir. Pukul hingga sebati.

3. Gaulkan krim jagung dengan sebahagian tepung. Masukkan ke dalam adunan mentega dan kacau rata.

4. Masukkan susu segar di selang-seli dengan lebihan tepung. Kaup balikkan menggunakan spatula.

5. Sementara itu panaskan kukusan. Balutkan tudung kukusan dgn kain supaya air dari bhg dalam tudung tidak menitis ke atas apam.

6. Isikan adunan ke dalam acuan yg sesuai, hiaskan dgn kismis hitam dan kukus selama 15minit.

7. Sejukkan apam terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari acuan.

No comments:

Post a Comment

Google+ Followers

Followers