Pages

H2H Choc&Cakes menerima tempahan coklat, kek, kapkek, muffin dan pelbagai lagi untuk sebarang majlis.

Tempahan dibuka sekitar Sungai Petani, Kulim, Pinang Tunggal, Kepala Batas, Bedong.

Berminat, sila hubungi kami di...

Phone : 0195676761
Email : h2hcnc@gmail.com atau nmohdr@gmail.com

Jika anda memerlukan kanopi untuk majlis anda, sila lawati http://tuankhemah.blogspot.com

Mohd Hidayad bin Abdullah - 0164696936 / 0195490123
Haji Mohd Rejab bin Haji Ahmad - 0134312611

Email : tuankhemah@gmail.com

Search This Blog

Sunday, November 15, 2009

Choc Chips Muffin

Sekarang ni anak ibu dah pandai mkn macam2 and favourite budak2 of coz la yg sweet gitu. So ibu try to make something yg boleh tahan sehari dua/dua tiga hari. Yg mudahnya, ibu rasa muffin la.

Ibu x pernah buat muffin, ni la first try dr ibu. Mulanya ibu nk buat muffin pandan yg ibu jumpak kat dapor kak RinnChan. Tp br perasan paste pandan "ilek". So terpaksa la ibu selongkaq dapor lagi...tgk resepi apa yg sesuai dgn bahan2 dlm simpanan.

Carik punya carik, ibu jumpak dalam tudung kak Ummi nun jauh di Pahang. So, terjadilah Choc Chips Muffin.

Ibu x pukul lama atau kuat mcm yg dipesan tp awat muffin ibu x membukit mcm muffin org lain? Nk kena try lagi ni...ibu x cukup pro nih...huhuhu...

Walopun rupanya x berapa molek...tp yg penting...anak sekali hadap 2-3 bijik....heheheh

Itu yg penting kan?

Bahan:-

1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan serbuk koko
1 cawan gula kastor
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
1/2 sk garam
1 cawan fresh milk
1 biji telor - pukul sikit
1/3 cawan minyak
1 sk esen vanila
3/4 cawan choc chips

Cara Membuat:-
1. Campurkan tepung, gula, serbuk koko, soda bikarbonat, baking powder dan garam. Ayakkan dan ketepikan.
2. Dalam bekas lain, campurkan susu, telor, esen vanila dan minyak. Kacau rata.
3. Masukkan campuran tepung tadi. Kacau rata.
4. Masukkan choc chips.
5. Sudukan adunan ke dalam muffin cup/paper cups 3/4 penuh dan bakar selama 15 minit/hingga masak. (boleh juga dikukus selama 12 - 15 minit)

No comments:

Post a Comment

Google+ Followers

Followers