Pages

H2H Choc&Cakes menerima tempahan coklat, kek, kapkek, muffin dan pelbagai lagi untuk sebarang majlis.

Tempahan dibuka sekitar Sungai Petani, Kulim, Pinang Tunggal, Kepala Batas, Bedong.

Berminat, sila hubungi kami di...

Phone : 0195676761
Email : h2hcnc@gmail.com atau nmohdr@gmail.com

Jika anda memerlukan kanopi untuk majlis anda, sila lawati http://tuankhemah.blogspot.com

Mohd Hidayad bin Abdullah - 0164696936 / 0195490123
Haji Mohd Rejab bin Haji Ahmad - 0134312611

Email : tuankhemah@gmail.com

Search This Blog

Monday, October 5, 2009

Samperit

Samperit, memang satu kukis wajib dalam family ibu. Samperit x le buat awai2 sebab sementara nk raya, dah boliau....

Resepi ni ibu dapat drp maktok. Setakat la, ibu x nah la jumpak lagi samperit resepi macam ni. Percaya dak? Cuba try tgk...heheheh

Bahan2nya :

250g butter
1 1/2 paket tepung kastard (450g)
2 tbsp tepung jagung
1/2 cawan gula halus
1 biji telur
1 tsp esen vanilla
Ceri untuk hiasan (ptg kecil2)

Cara2nya :
  1. Pukul butter dengan gula sampai sebati (jangan sampai kembang).
  2. Masukkan telur dan pukul lagi, juga jangan sampai kembang. (kalo kembang nanti biskut x rangup).
  3. Tambahkan esen vanilla dan tepung kastard+tepung jagung.
  4. Gaul rata sampai boleh jadi doh.
  5. Kalau doh lembik, tambah sikit tepung jagung.
  6. Buat doh kecil2, agak2 boleh masuk acuan bunga untuk bentukkan bunga samperit.
  7. Tekan bunga samperit atas dulang pembakar (jarak2kan sikit untuk kukis mengembang).
  8. Bakar pada suhu 160C selama 20 minit ataupun sehingga masak.
Samperit kalernya mmg akan kuning sebab byk pakai kastard. Tastenya jugak akan jadi agak rangup sbb kurang tepung jagung. Selama take over buat kukis raya ni (7 thn la jugak), ni salah satu kukis wajib untuk kami.

No comments:

Post a Comment

Google+ Followers

Followers