Pages

H2H Choc&Cakes menerima tempahan coklat, kek, kapkek, muffin dan pelbagai lagi untuk sebarang majlis.

Tempahan dibuka sekitar Sungai Petani, Kulim, Pinang Tunggal, Kepala Batas, Bedong.

Berminat, sila hubungi kami di...

Phone : 0195676761
Email : h2hcnc@gmail.com atau nmohdr@gmail.com

Jika anda memerlukan kanopi untuk majlis anda, sila lawati http://tuankhemah.blogspot.com

Mohd Hidayad bin Abdullah - 0164696936 / 0195490123
Haji Mohd Rejab bin Haji Ahmad - 0134312611

Email : tuankhemah@gmail.com

Search This Blog

Monday, October 12, 2009

Kek Lapis Pandan

Asik buat kek coklat ja raya tahun ni...sampai naik jemu la pulak. Sambil2 ushar majalah RASA edisi raya tahun ni, ibu terbekenan dengan resepi ni. Selama nih...asik beli ja. Bila ada resepi mudah cam ni...terliur la pulak nk mencobanya.

Keseluruhannya, mcm sukses ja...tp ada mistake yg ibu buat waktu melapis. Patutnya dibiarkan separuh beku tp ibu biar puding tu sampai beku so puding dengan kek tak melekat dengan baik.

A lesson for me. Next time, ibu nk buat lagi sebab ibu rasa sedap. Tp ibu kena make sure puding tu x beku sebelum ibu melapis dengan kek. Lagipun ibu baru beli dawai pemotong kek. Senang giler nk potong kek to half after this. For sure akan rata ja. Sebelum senget benget gak...hehehe

Sebab tu la org kata, practise make perfect...caiyok...caiyok...

Kek Pandan (1kg)

Bahan2nya:
  • 250g butter
  • 250g gula halus
  • 5 biji telur gred B
  • 250g tepung naik sendiri
  • 1 tbsp makan pes pandan
Cara2nya :
  1. Pukul butter dengan gula sampai kembang.
  2. Masukkan telur dan pukul sebati.
  3. Tambahkan tepung dan putar rata.
  4. Tambahkan pes pandan dan putar lagi.
  5. Masukkan dalam loyang dan bakar dengan suhu 180C selama 1 jam.
Lapis pandan

Bahan2nya:
  • 12g serbuk agar2 (ibu pakai agar biasa)
  • 20g tepung Hong Kwee
  • 110g gula
  • 1 tin susu cair (ibu pakai susu segar Dutch Lady 400ml)
  • 1 liter air (400ml dr air ni ibu guna untuk bancuh tepung Hong Kwee untuk elakkan berketul)
  • 4 helai daun pandan (ibu pakai pes pandan 1tbsp)
  • pewarna hijau
  • kek pandan 1 kg
Cara2nya :
  1. Didihkan agar2, daun pandan dan air. Kacau sampai larut.
  2. Masukkan tepung, susu dan gula. Kacau sampai rata dan tak berketul.
  3. Tambahkan pewarna dan kacau. Tutup api, biarkan suam.
  4. Potong (bahagi) dua kek.
  5. Masukkan 1 lapis kek dalam bekas dan curah bancuhan puding ke atas kek. Biarkan 1/2 beku.
  6. Masukkan lapis kedua kek dan curah baki puding atas kek.
  7. Sejukkan dalam esbox dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Google+ Followers

Followers