Pages

H2H Choc&Cakes menerima tempahan coklat, kek, kapkek, muffin dan pelbagai lagi untuk sebarang majlis.

Tempahan dibuka sekitar Sungai Petani, Kulim, Pinang Tunggal, Kepala Batas, Bedong.

Berminat, sila hubungi kami di...

Phone : 0195676761
Email : h2hcnc@gmail.com atau nmohdr@gmail.com

Jika anda memerlukan kanopi untuk majlis anda, sila lawati http://tuankhemah.blogspot.com

Mohd Hidayad bin Abdullah - 0164696936 / 0195490123
Haji Mohd Rejab bin Haji Ahmad - 0134312611

Email : tuankhemah@gmail.com

Search This Blog

Thursday, October 29, 2009

Sotong Sumbat Masam Manis

Dah agak lama ibu masak sotong ni. Dah ke mana pi nya. Resepi sutun ni ibu cedok dr buku Chef Hanieliza "Senangnya Memasak...Makanan Laut".

Mula abah ingat ibu boh musuh ketat dia dalam inti (Cabai melaka), sampai x makan inti sutun. Tp bila ibu ckp bukan, br abah makan. Isk..isk...

Ibu buat 4 ekoq, ibu dgn abah makan 2 ekoq ja. Lagi 2 ekoq bwk balik umah maktok dgn wawan. Maktok ckp sedap, wawan ckp tawaq skit...hehehhe ibu lupa tambah garam masa hangatkan bila ibu tambah ayaq buat kuah...heheheh...sowi ya.

Bahan A
  • 500g sotong (ibu pakai 4 ekoq sutun bushar) - dibuang kulit dan dibersihkan
  • 1 labu bwg besar (dihiris kasar)
  • 1 ulas bwg putih (dihiris)
  • 5 tbsp sos tomato
  • 2 tbsp cili mesin (ibu jadikan 1 senduk)
  • 1 tsp gula
  • 1 pokok daun bawang
  • 2 tbsp minyak
Bahan B (Bahan Sumbat)
  • 200g udang
  • 2 biji telur
  • 1 tangkai cili hijau
  • 1 tangkai cili merah
  • 1 pokok daun bawang
  • 1 pokok daun sup
  • 1 tbsp myk masak
  • garam secukup rasa
Cara Membuat
  1. Panaskan myk dan tumiskan bawang merah dan udang
  2. Masukkan telur dan biarkan hingga keras. Kemudian hancurkan.
  3. Masukkan garam, cili, daun bawang dan daun sup. Kemudian kacau rata.
  4. Tutup api dan ketepikan.
  5. Sumbatkan bahan gorengan udang dan telur dalam sutun dan masukkan kepala sutun. Sematkan dgn lidi.
  6. Panaskan myk dan tumiskan bwg ebsar dan bwg putih hingga wangi.
  7. Masukkan sos tomato dan cili mesin. K'dian kacau rata.
  8. Masukkan sutun dan masakkan hingga mendidih.
  9. Masukkan ke dalam pinggan dan taburkan daun bawang.
  10. Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Google+ Followers

Followers