Pages

H2H Choc&Cakes menerima tempahan coklat, kek, kapkek, muffin dan pelbagai lagi untuk sebarang majlis.

Tempahan dibuka sekitar Sungai Petani, Kulim, Pinang Tunggal, Kepala Batas, Bedong.

Berminat, sila hubungi kami di...

Phone : 0195676761
Email : h2hcnc@gmail.com atau nmohdr@gmail.com

Jika anda memerlukan kanopi untuk majlis anda, sila lawati http://tuankhemah.blogspot.com

Mohd Hidayad bin Abdullah - 0164696936 / 0195490123
Haji Mohd Rejab bin Haji Ahmad - 0134312611

Email : tuankhemah@gmail.com

Search This Blog

Friday, September 11, 2009

Popia goreng kentang berdaging

Ini resepi belasah saja namanya. Asalnya nk buat samosa...tp tetiba ja malas nk buat segitiga tu... sudahnya jadila popia goreng...hehehehe...

Sib baikla hubby kata ok...last minute dah buat ni untuk berbuka.


Bahan2 :

Kulit popia secukupnya
2 biji telur
1 labu bawang besar - didadu
3 ulas bawang putih - dicincang
2 biji cabai hidup - ptg bulat2
100 gram daging cincang
1 batang karot -parut memanjang
2 biji kentang - didadu
garam
lada putih
lada hitam

Cara2nya :

  1. Lembutkan kulit popia dengan biarkan defrost pada suhu bilik tp jangan dedahkan kpd angin...nanti keras patah pulak kulit popia.

  2. Tumis bawang sehingga wangi. Masukkan cabai hidup.

  3. Masukkan kentang dan masak sehingga separuh empuk.

  4. K'dian, masukkan daging cincang dan masak sehingga air kering dan tambahkan garam secukupnya.

  5. Bila air dah kering, taburkan lada putih dan lada hitam (untuk bau, tapi kalo nk pedas boleh ja boh banyak2). Kacau rata.

  6. Tambahkan karot dan telur. Biar rata.

  7. Angkat dari api, balut dengan kulit popia (saya buat gemok2, dpt 14 ketul).

  8. Siap balut, boleh la goreng hingga kekuningan.

  9. Siap goreng, sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

Google+ Followers

Followers