Pages

H2H Choc&Cakes menerima tempahan coklat, kek, kapkek, muffin dan pelbagai lagi untuk sebarang majlis.

Tempahan dibuka sekitar Sungai Petani, Kulim, Pinang Tunggal, Kepala Batas, Bedong.

Berminat, sila hubungi kami di...

Phone : 0195676761
Email : h2hcnc@gmail.com atau nmohdr@gmail.com

Jika anda memerlukan kanopi untuk majlis anda, sila lawati http://tuankhemah.blogspot.com

Mohd Hidayad bin Abdullah - 0164696936 / 0195490123
Haji Mohd Rejab bin Haji Ahmad - 0134312611

Email : tuankhemah@gmail.com

Search This Blog

Monday, July 27, 2009

Kuih Kentang

Semalam anak x mo makan. Tekak dia sakit lagi la tu, batuk...mkn aiskrim sgt (ikut sapa ntah...heheheh).

Pk...punya pk teringat satu resepi tgk kat dapur kak ummi (home sweet home). Check, confirm suma bahan ada, terus start la operasi.

Kali ni saya mintak ijin CP ye kak...
Saya buat 2 adunan kat bawah...


Bahan2nya:-
  • 2 biji ubi kentang sederhana besar - rebus n kisar
  • 1 biji telur
  • 2/3 cawan gula pasir
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan
  • sedikit pewarna kuning/hijau
  • 1/3 sudu besar minyak sapi-cairkan
Cara-Cara:-
  1. Dalam bekas, kacau telur n gula hingga gula larut.
  2. Masukkan tepung n santan. kacau rata, pastu tapis.(saya x pakai santan tp pakai susu Dutch Lady "Fresh")
  3. Masukkan dalam ubi kentang tadi dan kacau rata.
  4. Masukkan minyak sapi cair dan kacau sebati.
  5. Sapu loyang/acuan dengan minyak, panaskan sebentar, tuang adunan.
  6. Masak atas api kecil, tabur bijan jika suka. (saya x letak pun bijan/lenga ni)
Ikutkan resepi asal, masak atas api kecil, but saya bakar guna oven. Masuk dalam loyang dan bakar selama 35 minutes.

Rasanya, sweet ja. Anak belasah setengah drp gambar kat atas. Sib baik dia mau makan, sbb manis2 skit kot. Lagipun kentang, kenyang la skit si hero kecik tu.

No comments:

Post a Comment

Google+ Followers

Followers