Pages

H2H Choc&Cakes menerima tempahan coklat, kek, kapkek, muffin dan pelbagai lagi untuk sebarang majlis.

Tempahan dibuka sekitar Sungai Petani, Kulim, Pinang Tunggal, Kepala Batas, Bedong.

Berminat, sila hubungi kami di...

Phone : 0195676761
Email : h2hcnc@gmail.com atau nmohdr@gmail.com

Jika anda memerlukan kanopi untuk majlis anda, sila lawati http://tuankhemah.blogspot.com

Mohd Hidayad bin Abdullah - 0164696936 / 0195490123
Haji Mohd Rejab bin Haji Ahmad - 0134312611

Email : tuankhemah@gmail.com

Search This Blog

Friday, June 5, 2009

Popia goreng


Ini sarapan kami pagi ni. Simple ja, mana reti nk masak yg susah2.

Pic lupa nk snap awai2, makan dekat nk abih dah baru tringat pic x snap lagi...buat bahan bukti.
Hehehehehe...

Lets try it.

Bahan2nya :

4 ulas bwg putih - dicincang
2 biji karot - di sagat memanjang
1 biji sengkuang - di sagat memanjang
2 biji telur
1 potong ayam - digoreng dahulu / atau boleh ganti dengan secawan ayam kisar
Garam
Kulit popia secukupnya

Cara2nya :

1. Tumis bawang putih.
2. Masukkan ayam dan goreng sampai agak sebati dengan bawang putih.
3. Masukkan karot, gaul rata.
4. Masukkan sengkuang, juga digaul rata.
5. Perasakan dengan garam.
6. Buat kolam di tengah campuran tadi dalam kuali, pecahkan telur.
7. Bila telur dah setengah masak, hancurkan dan kacau/biar mesra dengan campuran lain.
8. Bila telur dah masak, tutup api dan boleh mulakan xtvt balut membalut.

9. Nak balut, letakkan salah 1 bucu menghadap ke kita, sudukan sedikit inti (jgn terlalu byk, nanti x boleh gulung).
10. Gulung 2 kali, lipat kiri kanan bucu masuk ke dalam.
11. Teruskan menggulung sampai habis bucu.
12. Di bucu yang luar, sapukan air masak dan lekatkan ke badan popia.
13. Selesai balut (anggaran dlm 30-40 biji popia), boleh terus goreng dan makan.

Mudah ja kan.

No comments:

Post a Comment

Google+ Followers

Followers